Vadonatúj Ford Transit Custom

Vadonatúj Ford Transit Custom

2023. 11. 06.

Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom a Ford Otosan üzemében, ‘a jövő gyárában’

  • A Ford Otosan felavatta a forradalmian megújult Yeniköy összeszerelő üzemet, amely egy rekordméretű, 2 milliárd eurós beruházás részeként az autógyártás új dimenzióját nyitja meg Törökországban. 
  • Már megkezdődött a vadonatúj Transit Custom (Európa legkelendőbb egytonnás áruszállítója) és a Tourneo Custom gyártása, később pedig az elektromos hajtású változatok is sorra kerülnek 
  • A hivatalos megnyitó ünnepség egyben új korszakot is fémjelez, amelyben az üzem már optimális hatékonysággal és emisszióval működik; mindez újabb mérföldkövet jelent a Ford Otosan karbonsemlegesség felé vezető útján

KOCAELI, Törökország, 2023. november 4. – A Ford Otosan ünnepélyesen megnyitotta a legfejlettebb technológiákkal modernizált Yeniköy összeszerelő üzemet, ahol már jelenleg is folyik az új generációs Ford Transit Custom áruszállítók gyártása. Az új üzem hatékonyan javítja majd a Ford Pro európai haszonjármű-üzletágának termelékenységét.

Fejlett napenergia-technológia, mesterséges intelligencia által irányított gyártási folyamatok és alacsonyabb zajszinttel működő gyártósorok – hogy csak néhányat említsünk az újonnan bevezetett, innovatív megoldások közül. A Ford Otosan 2 milliárd euróból újítja meg a Kocaeliben működő létesítményeit (így a Yeniköy üzemet is), ami a valaha volt legnagyobb volumenű beruházás a törökországi magánszektorban.

A Ford Otosan, a Ford Motor Company és a Koç Holding A.Ş. tőzsdén jegyzett vegyesvállalata, amelyet 60 évvel ezelőtt alapítottak. A vállalat létrehozott egy, a maga nemében elsőnek számító többszintes gyárat, ahol a vadonatúj Transit Custom 1,2 (Európa legkelendőbb egytonnás áruszállítója), illetve a kilenc utas számára is kényelmes és rugalmasan alakítható teret kínáló, vadonatúj Tourneo Custom 4,2 személyszállító készül.

Jövőre megkezdődik az elektromos hajtású E-Transit Custom 5,6 és E-Tourneo Custom 7,6 modellek sorozatgyártása is, méghozzá olyan fenntartható technológiák alkalmazásával, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a Ford Otosan összes törökországi létesítménye karbonsemlegesen működjön.

“Az ultramodern Yeniköy üzem már most is értékes segítség a Ford Pro számára abban, hogy még magasabb szintű minőséget kínálhasson vásárlói számára; ráadásul a világ egyik legfejlettebb autógyártó létesítményeként, új mércét állít a többféle hajtáslánccal készülő haszonjárművek nagy volumenű gyártásában,” nyilatkozta Hans Schep, a Ford Pro Európa vezérigazgatója. “Az elmúlt nyolc évben a Ford Pro volt Európa első számú haszonjármű-márkája. Piacvezetőként arra törekszünk, hogy folyamatosan tökéletesedő technológiáinkkal, modellkínálatunk bővítésével, valamint a gyártási és tervezési folyamatok racionalizálásával egyre jobb felhasználói élményt nyújtsunk vásárlóinknak.”

A Yeniköy üzem fejlesztése új mércét állít Törökországban az autógyártás területén, mivel a gyáregység iránymutató létesítménynek számít a régió iparágának elektromos átalakításában, sőt jelenleg ez az üzem, az egész autóipar egyik legtakarékosabb gyára. A létesítmény éves áramfogyasztásának egy részét olyan innovatív megoldások fedezik, mint a török autóiparban elsőként alkalmazott napelemes üvegfalak, de a tetőn elhelyezett napelemek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb áramot kelljen külső forrásból beszerezni. A Solar Wall (Üvegfal) technológia további előnye, hogy a napsugárzást hasznosítva meleg vizet is biztosít az üzem számára, csökkentve ezzel a földgáz-felhasználást.

A gyártási folyamatok hatékonyságát a legmodernebb megoldások javítják. A valós idejű adatok és a mesterséges intelligencia párosításával “digitális kettőzés” jellegű virtuális gyártási szimulációkat hoznak létre, optimalizálva ezzel a termelés hatékonyságát, és lehetővé téve, hogy az üzem gyorsan reagálhasson a kereslet ingadozásaira, a részegységek beszállítására vagy a gyártási folyamatok változásaira.

A hegesztő és összeszerelő üzemegységek többszintes kialakításának köszönhetően, az egyes munkacsoportok egymáshoz közelebb dolgozhatnak, így a gyártósor hatékonyabban működik. A gyártási folyamat több állomásán kábel nélküli, tölthető szerszámokra cserélték az eddigi sűrített levegős eszközöket, ezért a munkavégzés kényelmesebb lett, és kevesebb zajjal jár.

2025-ben a Yeniköy összeszerelő üzem 405.000 darabra növeli az új generációs egytonnás járművek termelési kapacitását.

“A jövő intelligens létesítményeként a Yeniköy üzem rugalmasan, hatékonyan és fenntarthatóbban működik, hiszen a fejlett technológiáknak köszönhetően sikerült megvalósítanunk a gyártási folyamatok teljes konnektivitását,” mondta el Güven Özyurt, a Ford Otosan vezérigazgatója. “Ez az összeszerelő üzem testesíti meg iparágunk jövőjét, és segít megfelelni vásárlóink elvárásainak, akik jelenleg is és a következő években is a legmodernebb tervezésű, nulla károsanyag-kibocsátású járműveket keresik majd.”

A már most is megrendelhető, vadonatúj Transit Custom megújításához a Ford messzemenően figyelembe vette a vásárlók igényeit; így születtek meg az olyan innovatív megoldások, mint a szegmensben elsőként alkalmazott billenthető kormánykerék vagy az értékes időt megtakarító Fuvarsegéd funkció. Ugyanakkor a vadonatúj, akár kilenc üléssel is felszerelhető Tourneo Custom személyszállító is a sokoldalúság, a luxus és a dizájn új szintjét nyújtja.

Mindkét modell az eddigi legszélesebb kínálattal érkezik, beleértve az új plug-in hibrid hajtású változatokat, az intelligens összkerékhajtást, illetve a teljes integrációt a Ford Pro szoftveres és szolgáltatási platformjához, amelyhez az alapáras 5G modemen keresztül csatlakozhatnak az autók. 8

Az elektromos hajtású E-Transit Custom és E-Tourneo Custom modellek első példányait 2024 nyarától vehetik át a vásárlók.

# # #

1 A Ford Transit Custom EcoBlue homologizált CO₂-kibocsátása 178-296 g/km (WLTP), homologizált üzemanyag-fogyasztása pedig 6,8-11,3 l/100 km (WLTP). A Ford Transit Custom Plug-In Hybrid homologizált CO₂-kibocsátása 35-45 g/km (WLTP), homologizált üzemanyag-fogyasztása 1,6-2,0 l/100 km (WLTP), tisztán elektromos hatótávolsága pedig 48-55 km (WLTP).

2 A hivatalos, homologizált üzemanyag/energiafogyasztási, CO₂-kibocsátási és az elektromos üzemmódban megtehető hatótávolság WLTP mérés szerinti adatait az Európai Unió 715/2007/EC számú szabványa által előírt technikai kívánalmak és műszaki adatok alapján, illetve a legfrissebb 2017/1151 EU direktíva alapján regisztrálták. Az alkalmazott, szabványos tesztelési eljárások lehetővé teszik a különböző járműfajták és gyártmányok összehasonlítását.

3 Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Románia, Svédország, Svájc és Törökország.

4 A Ford Tourneo Custom EcoBlue homologizált CO₂-kibocsátása 192-234 g/km (WLTP), homologizált üzemanyag-fogyasztása pedig 7,3‑8,9 l/100 km (WLTP). A Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid homologizált CO₂-kibocsátása 40-47 g/km (WLTP), homologizált üzemanyag-fogyasztása 1,7-2,1 l/100 km (WLTP), tisztán elektromos hatótávolsága pedig 46-52 km (WLTP).

5 A WLTP vezetési ciklus szerinti számítások alapján. A 337 km-t is elérő hatótávolság teljesen feltöltött akkumulátorra értendő, az aktuális szériától és akkumulátor-konfigurációtól függően.

6 A tényleges hatótávolságot olyan tényezők is befolyásolhatják, mint az időjárási körülmények, a vezetési stílus, az út jellege, a jármű állapota, a lítiumion akkumulátor kora és állapota.

7 A WLTP vezetési ciklus szerinti számítások alapján. A 325 km-t is elérő hatótávolság teljesen feltöltött akkumulátorra értendő, az aktuális szériától és akkumulátor-konfigurációtól függően.

8 A FordPass Connect, a FordPass Pro okostelefonos alkalmazás és a kiegészítő csatlakoztatott szolgáltatások szükségesek a távolról vezérelhető szolgáltatásokhoz (lásd: FordPass Felhasználási Feltételek). A csatlakoztatott szolgáltatások és funkciók működése a kompatibilis hálózat rendelkezésre állásától függ. A technológia, a mobilhálózatok és a járművek fejlődése korlátozhatja a csatlakoztatott szolgáltatások és funkciók működését. A csatlakoztatott szolgáltatás nem tartalmazza a WiFi-hotspotot.

Globális amerikai márkaként a Ford már több mint 100 éve az európai gazdaság és társadalom aktív szereplője; a vállalat elkötelezett a mozgás szabadsága iránt, ugyanilyen fontossággal kezelve a bolygóról és egymásról való gondoskodást is. A vállalat Model e, Ford Pro és Ford Blue üzletágainak működésével összehangolt Ford+ terv felgyorsítja a Ford európai átalakítását, hogy 2035-re megvalósulhasson a tisztán elektromos alapú, széndioxid-semleges jövő. A vállalat ezt új, előremutató elektromos járművekkel alapozza meg, amelyeket az európai autósok igényeit szem előtt tartva terveztek meg és innovatív szolgáltatásokkal támogatnak, elősegítve az emberek egymás közti kapcsolattartását, a közösségek fejlődését és a vállalkozások gyarapodását. A Ford 50 önálló európai piacon forgalmazza és szervizeli járműveit; ez a tevékenység magában foglalja a Ford Motor Credit Company, a Ford Ügyfélszolgálat és 14 gyártóüzem (nyolc saját tulajdonú vállalat és hat nem összevont közös vállalkozás) működését, négy központtal: a németországi Kölnben, a spanyolországi Valenciában, valamint vegyesvállalatainknál a romániai Craiovában és a törökországi Kocaeliben. Saját tulajdonú és összevont vegyesvállalataiban a Ford mintegy 34.000 embert, illetve a nem összevont közös vállalkozásokkal együtt mintegy 57.000 embert foglalkoztat Európában. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Credit vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com  vagy www.ford.hu a honlapot.>

A Ford Otosan

Az 1959-ben alapított Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.) egy nyílt részvénytársaság, amelyben a Ford Motor Company és a Koç Holdings azonos részesedéssel rendelkezik. A vállalat Törökország második legnagyobb ipari szervezete, és a Borsa Istanbul tőzsdén jegyzett legértékesebb autóipari vállalkozás. A Ford Otosan 4 fő központtal működik: ezek a Kocaeli és Eskişehir gyárak, illetve egy Kutatás-Fejlesztési központ Törökországban, valamint a Craiova üzem Romániában, összesen több mint 20.000 dolgozóval.

A Ford Otosan a Ford Európa legnagyobb haszonjármű-gyártója, amely alkalmas a tervezési, a fejlesztési és a tesztelési folyamatok elvégzésére is – beleértve a motorgyártást –, az első tervektől egészen a kész termék előállításáig. https://fordotosan.com.tr/en

Ford Motor Company

képviseletét Magyarországon és 

a Közép-Kelet-európai régióban 

a Ford KKE Kft látja el

A Ford Magyarország 38 hivatalos Ford márkakereskedőjével

 teljeskörű értékesítési, szerviz és vevőszolgálati

 tevékenységgel, alkatrész forgalmazással és a Ford Credit

 révén teljeskörű finanszírozással áll a magyar

vásárlóközönség rendelkezésére.

Kapcsolat elérhetőség


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Sándor Service Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Sándor Service Kft.